Wednesday, October 12, 2011

Cermin

Selain cermin mati di rumah kita itu , kita perlukan cermin hidup untuk melihat wajah kita , untuk melihat siapa kita , dan menilai siapa kita. Cermin hidup adalah insan yang kita yakini, yang boleh memberikan jawapan atau gambaran siapa kita , apa kita , bagaimana kita di khalayak sebenarnya . Cermin mati hanya mampu memberikan gambaran wajah kita yang sebenar . Kalau kita ada tahi lalat , cermin mati akan menunjukkan kita ada tahi lalat tersebut , tapi kalau kita ada sifat buruk disebalik wajah yang cantik ataupun yang handsome itu , bolehkah cermin mati beritahu kita ? Jawapannya TIDAK !

Sebab itu , kita perlukan cermin hidup , iaitu seseorang yang boleh membicarakan tentang kita , perangai kita , sifat buruk kita , tindakan-tindakan bodoh atau sifat terburu-buru kita , sifat panas baran kita , sikap buruk kita dan pelbagai lagi sifat mazmumah. Kita perlukan seseorang yang selesa membicarakan hal kita kepada diri kita sendiri , tanpa ragu - ragu , tanpa takut-takut, tanpa was-was . Maknanya cermin hidup ini adalah seseorang yang amat jujur , baik , berhemah , tapi tidak begitu rapat dengan kita , namun kita yakin dia boleh memberikan pendapatnya kepada kita mengenai hal kita sendiri,

Hah ! Mampukah kita mendapatkan orang seperti ini ?

Inilah watak cermin hati kita , cermin yang boleh bercakap dan tidak sekadar menunjukkan bagaimana wajah kita , bagaimana hidung kita , bagaimana biji mata kita , tetapi memberitahu kita jauh lebih daripada itu . Cermin hidup kita ini akan memberitahu kita secara jujur siapakah kita yang sebenarnya . Dia akan memberitahu bagaimana hati kita . 
Nak cari dimana orang macam nie ? InsyaAllah kita akan ketemuinya.


Carilah seribu sahabat, kerana seribu sahabat itu belum tentu banyak . Jauhilah seorang musuh, kerana seorang musuh itu sudah terlalu banyak.





p/s : silalah jadi cermin saya, komenlah apa saja. =D


Tuesday, September 27, 2011

. kanak-kanak X matang .

Hii~!!!
malam nie kita kasi gosip sket.. blog nie da lama mendap aje kan ! So, pada empunya diri yang bakal di gossipkan nie membaca entry nie, harap maklumlah ! Saya menjadikan kamu sebagai cerita malam ini. Sendiri mau ingatlah ! Sapa suruh terlebih adab sangat kan....! Alkisah bermula daripada sini :-

Si BF adalah sepupu teman lelaki cheq, almost 3 days he's here, in Ipoh. We spend a good time together. Kami pergi melalak, main bowling, jalan-jalan dan macam-macam lagilah ! So, we called him as a JANTAN JALANG sebab nama manja dia JJ . So, no wonderlah kalau kawan-kawan bergurau macam tue kan. Bila si JJ nie dah balik ke Kuala Lumpur, kami teruskan berhubung secara laman sosial yang tengah HOT sekarang nie, kalau bukan lagi FACEBOOK kan ? Cheq pun add la JJ sekali pakej dengan GF dia. Maka. ini yang terjadi :





OMG ! Baru gurau sikit da mengelabah ! Tiba-tiba aje nak main sound, dah terang-terang cheq melawak kat atas tue, siap perkenalkan diri lagi. Konon nak tunjuk langsi tahap 1 la tue. Selepas itu :



Cheq pun malas nak panjang-panjangkan cerita, cheq oklah nak minta maap kat si RATU GNIUS tapi x genius pun, bengap jugak ! Walaupun dia tue pangkat adek-adek. Tak kuasa mak nak melayannye nokk... Tapi dia boleh hangin sebab cheq add fesbuk BF dia dan tulis 2 perkataan " JANTAN JALANG ". alamak,kalau nak marah sekali pun, janganlah nak main serbu je, macam tak boleh nak tanya elok-elok sebab dan mengapa org panggil BF dia lagutue..  THEN ? Dia terus BLOCK ! hahahha... 


Wah2.. Kemain lagi si RATU GNIUS nie maki cheq. Tapi maap la ea.. Mak bapak cheq tak ajaq bahasa kesat macam dia. Bahasa kasar sikit-sikit tue ada la, pengaruh kawan-kawan. HEHEHEHE~! RAJA GNIUS nie fesbuk Bf dia.. Kelamlah minah nie, belom ape-ape main maki. TAPE, tak matang~! Dalam mesej fesbuk pun ada juga makinye, malas nak tayang kat sini. Cantik sangat bahasanye, kang habis kotor plak blog cheq ! So, pada kawan-kawan sekalian. Kot sayangkan pasangan tue, janganlah tahap melampau. Sampai kawan-kawan nak bergurau pun tak boleh, baik DOK DALAM ALMARI, KUNCI DENGAN MANGGA ! tak pun simen skali, tak dengar gurauan orang ! Ini kehidupan ! Takkan lah orang cakap sikit nak percaya 100 % ! pastu nak main langgaq jew. Memang kau BODOH lah ! Sorry to say la dear ! balik belajaq lagik k ! Adios... hehehe.. 



P/S : PEACE NO WAR !
 
 

Wednesday, September 14, 2011

. Mereka kegilaan saya .

Assalammualaikum..

terlalu lama cheq tinggalkan blog nie, seperti biasa..penyakit M da melanda diri..
skang nie cheq just nak citer tentang BFF cheq !
sape yg dah pnh baca post2 sebelum nie tau la dorg nie sape..hehe..
nielah video yg terjadi ape bila kami bertiga bersama dan melalak ! 

Enjoy !


penyanyi kesepian pulak.


video

seyesly memang enjoy bila kami bersama,
just girl without bf..hehe...
melalak bagai nak gila / gelak macam hantu / huru-hara / 
semuanye ada...
they are my mummy and baby  !


Wednesday, August 24, 2011

. Luahan hati si kecil .


We never know what's your name,
We never know how old are you,
We never know where you from.
and, we never know who really you are.

But,
we accept you even we never know about you.

We give you home,
We give you food,
We give you cloth,
We treat you nicely,

Even,
we just know a liltle bit about you.

We try to know more about you,
We try to be nicely toward you,
We try to love you,
We try to accept you be a part of us,

Then,
we give you one of our beloved.

We hope,
You can take a good care of our beloved,
You can continue our generation,
and, you can build up one family tree based on our blood.

But,
it just a DREAM !

Once you get what you want,
You get rid of us from your life,
You offend about us,
You talk shit about us,
You make up nonsense stories,
You bring up unpleasantness between you and us.

But again !
We never care what you have DONE !
We just leave all this to Allah,
Qada' and Qadar.

May Allah bless you.




Saturday, July 9, 2011

. mother's day competition II .

Hi kawan-kawan !!
hari tue cheq ada masuk pertandingan Hari Ibu.
ini dia entry yang lepas.. klik sini .
so,ini event yang cheq pegi ngan mak..
takda la dapat tempat pertama or kedua..
SAGUHATI je babe...
tapi cheq bangga sebab cheq satu-satunya finalist melayu !!
hahaha..so, boleh bayangkan la..event yang dipenuhi org cina,
ditengah-tengah terselit melayu 2 dua..agak kepelikkan disitu..
tapi tak kisahlah~!
tak banyak gambar yang dapat di snap..
Hanya ini~~~!!!

.......................................................................................





mak saya yang tiada gantinya dalam dunia ini, sehingga akhir nafas saya.. beliau tetap mak yang paling teristimewa dan insan yang pertama dalam hidup saya.





nampak tak atas kepala saya ??
itu lah gambar yang saya pertandingkan...
kalau nak tengok lebih jelas, lihat entry yang lepas ea...






okeyh~!! mak saya memang comei...
beliau memang rendah tapi semangat beliau dalam membesarkan empat orang anak sangat tinggi tau..
luv u lah mak~! muaahx...






hamper tue da habis kena gasak ngan anak sedara..
tinggal la sia-sia untuk makcik dia yang enter competition nie..
nanti ada masa nak habiskan voucher yang diberi...
nampak tue...beratus-ratus dan ada yang ribu-ribu..
i like it~!! yeahhh...






 p/s :
terima kasih pada kawan-kawan yang support saya.
mak, i luv u so so so so much~!! without u, im nothing...


Thursday, July 7, 2011

. Tembak-tembak .

Selamat Pagi Malaysia !

Semalam malam cheq ada join photoshoot bersama-sama team Belalang Perak.
Lokasinya di Padang Ipoh.
Inilah antara hasil-hasilnya yang dapat cheq copy dari abg photografer.
Terima kasih sebab mengajak cheq sesi tembak menembak.
Memang best sebab dorg sporting ~! 



sebelum sesi tembak cheq dijalankan.









Antara yang terlibat malam itu.
Dan selebihnya di album fesbuk saya.
Kalau nak tengok sapa photografernye , dan hasil kerja dorg..
ini dia ~! 



TERIMA KASIH ! 
len kali jemput lagi yea.

Wednesday, July 6, 2011

4th July

Selamat Petang & Selamat Sejahtera !
Tarikh ini merupakan ulang tahun kelahiran kakak kesayangan saya.


Siti Zuraidah Binti Arifin
Yang ke - 27

OKEY KAKAK?? kakak da tua da, jangan perasaan muda.

Bagi menceriakan suasana. sebagai adek yang paling adek...heheh...
Telah membuat kejutan kecil-kecilan untuk kakak, bersama-sama kawan yang lain dalam bersubahat !
tahun lepas da kena rumble, tahun nie bagi baik skit... nie dia~!!


Pengobanan sebelumnya :
~berkomplot bersama abg dean dan rakan-rakan
~pegi Jaya Jusco dengan tak mandi petang sebab nak beli kek punya pasai
~ bawak moto sambil pegang kek sorg2
~terpaksa cover line, sorok kek celah pokok bunga, taknak bagi kakak nampak
~terpaksa tunggu kat polo dekat 2 jam sebab kakak tengok wayang lambat..
~kebosanan tahap cipan masa tunggu!!!!
~ main game twiste ngn my baby, lissa and their BF.. I'm alone, single 4 awhile..='(


Bila kakak dah sampai??? 

Buat terkejut....
eh?? macam mana kita boleh jumpa kat sini??? dengan muka tak bersalahnya...
ajak kakak main twister, macam nie...tonggang terbalik..hahahaha



memang sonok giler...
tengah-tengah kakak leka, kawan-kawan laki adek datang dari belakang dia bawak kek..

wah~!!!! kakak terharu....










to kakak :
Adek cuma ada kakak sorang aje...dunia dan akhirat hanya inilah kakak yang Allah kurniakan bg adek. Tiada apa yang adek inginkan dari kakak, cuma take care urself. Adek sentiasa doakan kebahgiaan kakak dalam menempuhi hari-hari mendatang. Moga kakak sentiasa mendapat rahmatNya. Berubahlah jadi yang lebih baik dari semalam. I luv u for no reason kakak! I just only hve one kakak in this world. Just u. =')



 




Wednesday, June 22, 2011

. Kasut SuperB .

Kasut-kasut kat bawah nie memang cantik-cantik belaka.
Sudah berjaya menambat hati sanubarikuh.
Dan harga dia pun berjaya memeningkan kepalakuh.
So, cuci mata dulu ! 
Lepas nie usaha sekuat mungkin memujuk abg-abgkuh membelikan salah satu daripada ia..
I WANT IT !! arrgghhh...






















Kalau dapatlah satu je daripada nie, konpem mak bising..
''adeq, awat pi beli kasut lagi..kasut yang dalam kotak, dalam lemari tue nak buat apa ?? membazir ja.."
Oh, tak boleh tahan...nak jugak...! 



Monday, June 20, 2011

. Perempuan menjengkelkan .

Tak suka ? SORRY ya !! 
Ini hanya sekadar entry yang tidak ada kena mengena dengan sesiapa.

  • Kalau nak keluar dekat kawasan rumah pun nak make up tebal 5 inchi   ( padahal kedai dengan rumah 100meter aje ).
  • Pakaian nak seksi memanjang, selagi mahu ditunjukkan...Tunjuk aje ! Dah macam share baju dengan adik-adik, tak pun pakai balik baju masa tadika. ( Udah ngope sarung nangka )
  • Kalau nampak mamat hensem sikit mulalah mengelejat tergedik-gedik, kalau boleh nak lalu depan mamat tue sampai mamat tue panggil minta no telipon.
  • Kalau yang tak hensem pun layan asalkan kau ada kereta hensem, dompet hensem dan duit pun hensem. Jadi segala-galanya jadi KACAK.
  • Mula nak kenal sombong tahap cipan, bila da kenal...Fulamak ! Senang angkut sana sini asalkan kita aje keluar duit masa jalan-jalan.
  • Nak kekal kawan dengan golongan ini? Senang aje, kau topup dia hari-hari, so kekal la korang berhubung.
  • Kalau keluar mesti dengan kawan-kawan perempuan lepas tue lepak sambil gelak kuat-kuat dan showoff diri tue lawa sangat. ( padahal org meluat ).
  • Belagak macam kaya sangat dan demand terlampau, tapi pada hakikatnya menghabiskan harta mak bapak yang bersusah payah mencari rezeki.
  • Sanggup menjadi punca keretakan hubungan orang asalkan dapat menikmati kesenangan dari lelaki tersebut. ( bila da bosan tinggal aje ).
  • Aktiviti penting dorg ukur jalan...phm2 sendiri la.. ( sbb dgn cara nie dorg showoff diri dorg...)


P/S : siapa makan cili dia rase pedasnye..takkan nak rase doyan kot...hihi....

Friday, June 17, 2011

.They are cool .

heyyaaa!!
lama tak update blog sebab da datang virus malas..
asyik blogwalking aje..i loike !!!
asyik-asyik baca entry ngan kata-kata yang panjang lebaq kan...
now kita cuci mata ngan picture anak saudara cheq yang
COOL / SLUMBER / COMEL

cheq punya seorang hero !
Nasrul Fahmie bin Shahrul Helmi
 
dan, dua heroin !
Nur Syafiqah bt Idris
Nurul Fitrina bt Shahrul Helmi

dipersembahkan....taraaa....


nie budak...mase tengah snap pic nie...dia bermugil tanpa memakai seluar..
sebabnya kencing tilamlah !! haha...
ini cucu sulung dalam keluarga...sangat nakal...


taktau nak kata pa la nie...
da bawak pi sopping muleh lena dalam trolly...
nampak noo mak paknya lama sangat membeli belah....
nie satu2nya cucu lelaki dalam keluarga Pak Pin...



Janji Rock BABE !!!
cucu ter' latest...hahaha...keluaran 2010...
shomel sesangat...



amacam ?
agak-agak la...ada gaya seorang polis tak satu ari nanti??
kih3...dengan tak berbaju...nampak tek ar...hahaha....



Inilah anak zaman IT..
kecik-kecik pun da reti main Ipad...kalo kita zaman dulu2..nak merasa PS1 pun terketaq2..
nie, udah tido ngan Ipad...nampak sesangat la bosan ngn gadget tue...
isshh2...anak laa nie....



agak-agak la...senyum i nie bisa mencairkan u all tak??
tak pun, gigi i puteh x?? opss...
adek, u tarak gigi lagik laa....



nie laa angkara mak pak yang suka buat anak suka2..
da demam2 pun leh pi susun anak patung, pastu snap pic..
apa daa...huhuhu..



nama pun adek bradek kan...
gaya pun harus sama bila tidoq....



ini pulak mase cheq ngan budak2 nie mase depa kecik skit la...
mase comel2 la katakan...
sekarang dua2 da comot !!!


i ada abang yang menyayangi i...hihihi...



ini pulak anak sedara cheq yang,.......
ekk...ini bukan anak sedara da...nie da bapak anak sedara...hihi...
COOL rite....!




okeyh la..sampai sini saja...
(*_O)





.