Wednesday, February 23, 2011

. rona kehidupan .

aku cinta padamu
aku sayangkan kamu
aku tak sanggup kehilangan kamu
aku sanggup bermatian demi kamu
seandainya kita tak bersama,aku lebih rela mati

i love u / i miss u / i need u / i want u

homaigod ! mesti kita selalu dengar ungkapan nie kan? dalam drama2 telebisen, filem2 or iklan.. selalunya ungkapan ni akan dilafazkan bagi pasangan yang bercinta?  Wah ! Indahnya cinta yang dikecapi bersama-sama. Umpama dunia ini ana yang punya !! hahahaa... Tak ada insan lain yang dilihat. Letak depan mata Shah Rukh Khan / Salman Khan / Siti Nurhaliza / Britney Spears. Semua itu tak pandang ! Sampaikan kentut pasangan pun bau wangi...adeh..inilah alam bercinta. Orang kata cinta itu buta, salah tue...cinta tak buta.Tapi orang yang bercinta tue yang buat-buat buta, bila da buta...tangan  pun meraba-raba la...atoii...=)

Bila tengah bahagia semuanya indah belaka, kena marah / kena maki semua tue buat-buat pekak aje. Sebab ape?? Takut sangat nak kehilangan orang yang dicintai..Itu takpe lah, paham la juga..sebab da sayang sanggup ikut kehendak pasangan tapi si pasangan lak balas balik layan tahapahapatah.. sabaq la hati bila tengok pasangan camni. Bila tengah syiok bercinta, apa orang cakap semua tak ambik peduli. Ape yang penting dia ada disisi..Adoyai,beragak la skit kawan. Kita bercinta untuk bahagia bukan jadi hamba. Tak ngape la,orang tgh hangat bercinta.

TAPI

Bila hubungan da tak hangat, haluan masing-masing. Perlu ke dicanang bagai nak rak keburukkan EX ? Akai taruk mana...Mase sedap bersama sikit tak ingat keburukkan.bila da tak bersama macam-macam tohmahan yang dilempaqkan..hish,rase nk buh penyepak ja orang camni ! Dah tue,boleh pulak menghina / mencaci / mengeji EX yang pernah disanjung dulu bagaikan permaisuri / raja yang tiada gantinya. Apalah, blajaq tinggi-tinggi..tapi bahasa / adab memang out ! Kot ya pun da tak bersama,diam-diam sudah la. Carry on ur life as well with ur new life. Jangan la cepat melatah / melenting. Malu o0o0o0o.....Orang lain melihat.


berperasaan ;
Janganlah membengapkan diri sebab cinta. Kelak binasa diri. Biarlah cinta sesama manusia itu berlandaskan agamaNya. InsyaAllah, Allah akan merahmati perhubungan tersebut.

tidak berperasaan :
Kita hidup bermasyarat. kita ada ahli keluarga jua,jangan sampai satu hari,ape yang kita buat terkena balik pada ahli keluarga. Hidup umpama roda / Hukum karma sentiasa berjalan. Jadi,berhati-hati dlm berbahasa / tingkah laku.


.

6 comments:

  1. this is we called as human being...always put ourself rite and other ppl was wrong...just ignore...

    ReplyDelete
  2. kita gelak aje la...kah3x...

    ReplyDelete
  3. xbaek cite keburukan org..lg byk pahala lau cerite kebaikan org...
    lg byk kite crite sal aib org..lg byk org akan kate aib kte..
    ape2 y terjadi selalu nye berpusing je..mgkin suatu ari 6t or mybe sbelum ni..kite sniri akn jd cm2 jgk...nauzubillah...

    p/s : cinta 2 boleh membutakan sesiapa pn...wlpn kite ni sniri y buta akn cinte..tp kite xprasan pn..s0,,judge urself b4 u judge others...=) peace..

    ReplyDelete
  4. hii...
    thx alot...ini bukan mengaibkan sesiapa sebab tidak menunjukkan siapa orgnya. Title pun rona kehidupan,i tulis ape yg i nampak dan i alami sendiri..bila i tulis adalah ia umpama sempadan bg i or sapa2 agar tak jadi camtu..post blog ni adalah permintaan one of my friend yg mengalaminya skrg ini sbb dia sendiri buta sbb cinta,tapi malangnya...ramai yg salah sangka post blog nie adalah utk mengaibkan org lain...depends la pada individu..

    ReplyDelete
  5. bagi yang terasa post blog ini adalah mengenai hidup dia? really sorry sbb 1% dlm story nie pun bukan ttg dia dengan pasangannya. So kwn,kalo rase tak puas hati..segaralah bagi tahu munkin saya boleh remove post blog ini agar tidak menjadi kudis pada sesiapa..

    ReplyDelete